De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag zonder grote bewegingen geopend. Beleggers nemen een adempauze nadat de afgelopen tijd meermaals recordstanden werden bereikt, mede geholpen door bemoedigende woorden van Fed-preses Janet Yellen. Verder worden resultaten van enkele bedrijven en wat economische cijfers verwerkt.

De Dow-Jonesindex stond enkele minuten na de openingsbel 0,1 procent hoger op 20.527 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2336 punten. Technologiebeurs Nasdaq stond nagenoeg onveranderd op 5781 punten.

Voorbeurs werd bekend dat de inflatie in de VS flink oploopt. De industriële productie deed een klein stapje terug. Ook kwamen cijfers naar buiten over de Amerikaanse winkelverkopen en de groei van de industrie in New York, die beide opliepen. Kort na opening van de beurs volgt nog een update over de bedrijfsvoorraden.

Snack- en frisdrankmaker PepsiCo ging 1,2 procent omlaag. De omzet in het vierde kwartaal viel zoals verwacht 5 procent hoger uit dan een jaar eerder en ook de winst liep op, maar beleggers waren niet enthousiast.

ABN Amro beloond

De belangrijkste Europese beursgraadmeters gaven woensdagmiddag een wisselend beeld. In Amsterdam stond de handel in het teken van een grote stroom jaarcijfers, van onder meer de hoofdfondsen Heineken en ABN AMRO. Hun cijfers werden goed ontvangen. Die van AkzoNobel en DSM vielen minder in de smaak.

De AEX-index stond omstreeks 16.00 uur 0,3 procent hoger op 496,01 punten, waarmee de grens van 500 punten weer een stapje dichterbij kwam. De MidKap steeg 0,5 procent tot 720,56 punten. De graadmeters in Londen en Parijs dikten tot 0,5 procent aan. Frankfurt stond 0,1 procent in de min.

ABN Amro werd door beleggers beloond met een stijging van 3,6 procent en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De bank krikte zijn winst het afgelopen kwartaal met bijna een kwart op. ABN profiteerde van een toename van de kredietverlening en significant lagere kredietvoorzieningen.

Zwaargewicht Heineken steeg 3,2 procent. De brouwer maakte in 2016 meer winst op een hogere omzet. Met name in Mexico en Vietnam wist het bedrijf de bierverkopen op te voeren. De brouwer is ook positief over dit jaar.

AkzoNobel grote verliezer

Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel was de grootste verliezer in de AEX met een min van 3,4 procent. De kwartaalresultaten vielen beleggers tegen. Wel verwacht het bedrijf dat het dit jaar in bijna alle regio's betere zaken zal gaan doen. Speciaalchemieconcern DSM ging 1,8 procent omlaag. Het bedrijfsresultaat en de omzet namen vorig jaar toe, maar beleggers waren niet tevreden.

In de MidKap was Flow Traders een opvallende winnaar met een plus van bijna 9 procent. De beursintermediair zag de handelsinkomsten in het afgelopen kwartaal flink groeien. Vastgoedbedrijf Vastned bungelde onderaan bij de middelgrote fondsen met een min van 4,2 procent, eveneens na bekendmaking van resultaten.

Bij de kleinere beursfondsen ging Wessanen bijna 8 procent onderuit. Het natuurvoedingsbedrijf boekte een stabiele winst bij een hogere omzet, maar wist beleggers niet te bekoren.

In Parijs kwamen levensmiddelenconcern Danone (min 0,4 procent) en de bank Crédit Agricole (4,3 procent erbij) met resultaten.

De euro werd verhandeld voor 1,0565 dollar, tegen 1,0580 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 53,17 dollar per vat. Brent zakte 0,2 procent bij 55,88 dollar per vat.